Νέα Φώκαια

Η Νέα Φώκαια είναι ένα προσφυγικό χωριό, που χτίστηκε στη θέση παλιών αγιορείτικων μετοχιών. Αυτοί που ίδρυσαν τον οικισμό κατάγονταν από τη Φώκαια της Μικράς Ασίας, μια πόλη κοντά στη Σμύρνη.

Στην παραλία του χωριού και πάνω στο λόφο ,σώζεται ο επιβλητικός Βυζαντινός Πύργος του 15ου αιώνα, που πιθανολογείται ότι κτίστηκε το 1407. Ο ρόλος του πύργου αυτού ήταν ότι χρησίμευε στην προστασία του μετοχιού της Μονής Αγίου Παύλου.

Στο χώρο του Βυζαντινού Πύργου γίνονται σε όλη την καλοκαιρινή περίοδο πολιτιστικές εκδηλώσεις, που είναι ενταγμένες στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κασσάνδρας.

Το Αγίασμα του Αγίου Παύλου είναι ένας υπόσκαφος θάλαμος, πιθανώς αρχαίος τάφος και μετέπειτα βυζαντινό ξωκλήσι. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί βάφτιζε κρυφά χριστιανούς ο Απόστολος Παύλος όταν βρισκόταν στη Χαλκιδική.

Η Νέα Φώκαια γιορτάζει και διοργανώνει το πανηγύρι των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στις 29-30 Ιουνίου

Το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες, που απολαμβάνουν τις διακοπές τους. Διαθέτει ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, ταβέρνες, μπαράκια και παραδοσιακά καφενεία. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και με την αλιεία, ενώ παράγουν τοπικά προϊόντα όπως είναι τα κηπευτικά, μέλι, ούζο.

Η Νέα Φώκαια διαθέτει νυχτερινή διασκέδαση με μπαρ, αλλά και με ζωντανή μουσική.

 

 

Επικοινωνία

Kassandra-Guide.gr

Πολύχρονο Χαλκιδική

63077 Ελλάδα

6978099854

info@kassandra-guide.gr