Φούρκα

Η Φούρκα είναι ένα παραδοσιακό χωριό μέσα στο δάσος και με μεγάλη ιστορία. Αξιοσημείωτη είναι η πατροπαράδοτη φιλοξενία των κατοίκων, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αισθάνεται όμορφα ο κάθε επισκέπτης.

 Μια επιγραφή που υπάρχει στο κοιμητηριακό τοιχογραφημένο ναό του Αγίου Αθανασίου μας ανάγει στους Ρωμαϊκούς χρόνους. Τα Βυζαντινά ευρήματα που πρόσφατα ήρθαν στο φως στα ερείπια τον ιερού Ναού του Αγίου Ιωάννη, όπως επίσης τα ξωκλήσια και τα διατηρητέα σπίτια (αξιόλογα για την αρχιτεκτονική δομή τους) είναι δείγματα της πορείας αυτού του τόπου μέσα στο χρόνο.

Οι κάτοικοι της Φούρκας συμμετείχαν στην επανάσταση του 1821. Σπουδαίος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 ήταν ο Γεώργιος Ρήγας.

Η κεντρική εκκλησία της Φούρκας είναι αφιερωμένη στους Τρεις Ιεράρχες και κατασκευάσθηκε σε σχέδια του Φουρκιώτη Αρχιτέκτονα Ξενοφώντα Παιονίδη. Πίσω από το ιερό της εκκλησίας βρίσκεται μνημείο πεσόντων Φουρκιωτών κατά την περίοδο 1940 - 1950.

Η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής κατασκευάσθηκε το έτος 1857 και βρίσκεται στο κέντρο του χωριού.

Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου που κατασκευάσθηκε τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, βρίσκεται στο κοιμητήριο του χωριού και διαθέτει αξιοθαύμαστες τοιχογραφίες.

Η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής βρίσκεται στην περιοχή Μαυρούτσα στο βουνό, στη θέση που παλιά υπήρχε οικισμός ο οποίος καταστράφηκε από τους πειρατές. Υπήρξε τοιχογραφημένη, αλλά σήμερα σώζεται μόνο μια μικρή τοιχογραφία.

Η Εκκλησία Παναγιάς Μελέτης βρίσκεται στο απέναντι βουνό, είναι σταυροειδής μετά τρούλου (μοναδική ίσως στην Κασσάνδρα) και βρίσκεται και αυτή σε σημείο που παλιά υπήρχε οικισμός.

Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας είναι νεώτερη εκκλησία και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 16 Ιουλίου όπου γίνεται το ομώνυμο πανηγύρι..

Στην Φούρκα δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φούρκας, ο οποίος στεγάζεται σε δικό του πετρόκτιστο κτήριο και δραστηριοποιείται ολόκληρο το χρόνο. Διατηρεί τμήματα παραδοσιακών χορών, (παιδικό, εφηβικό, ενηλίκων) ζωγραφικής και σκακιού.

 

   

Πολυμέσα

Επικοινωνία

Kassandra-Guide.gr

Πολύχρονο Χαλκιδική

63077 Ελλάδα

6978099854

info@kassandra-guide.gr